Морква порівняно з минулим роком зросла в ціні на 256%, а картопля — на 151%.
Через зростання ціни продуктів "дешевого сегмента" приготувати олів'є на Новий рік обійдеться суттєво дорожче, ніж торік. На ціни вплинули неврожай через аномальну спеку та падіння реальних доходів населення
Про це сказав виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин, передає сайт "Фокус".
Цьогоріч вартість традиційного новорічного салату "Олів'є" зросла на 27% порівняно з минулим роком. Найбільше здорожчали морква та картопля — на 256% та 151% відповідно. Найменше додали в ціні горошок (на 8%) і майонез (на 11%). Якщо на Новий рік 2023-2024 загальна вартість салату складала в середньому 191,52 грн, то цьогоріч — 243,96 грн.
За словами економічного експерта Олега Пендзина, "Олів'є" не дає повного уявлення про споживчий кошик українців. Його здорожчання відображає насамперед ріст цін на овочі, який спричинив поганий врожай через посуху та аномальну спеку.
"У нас із вами овочі виросли, Держкомстат говорить, на 70% в середньому", — сказав Пендзин.
Також середній клас почав економити на харчування через падіння реальних доходів населення, стверджує експерт. Опитування Центру Разумкова показало, що мінімум 44% українців визнають, що їм не вистачає грошей на необхідні продукти.
"Вони економлять на харчах і купляють харчі гіршої якості. Серед опитаних 15% відмовилися відповісти, тобто можна вважати, що це не 44%, а всі 60%", — зазначив економіст.
На думку експерта, це говорить про те, що середній клас перейшов з дорожчого продовольчого кошика на дешевший.
"Якщо ми з вами багаті — ми більше їмо м'яса і молокопродуктів, якщо бідні — хліба і картоплі. Уявімо собі, в так званому "дешевому сегменті продуктів", окрім традиційного зменшення пропозиції, ще й виріс попит. Туди почали заходити люди, які раніше собі набагато більше дозволяли", — пояснив Пендзин.
Експерт зазначив, що коли пропозиції менше, а попиту більше — ціна росте. Тому той сегмент, який використовується для салату олів'є, сильно подорожчав, і, відповідно, виросла вартість салату.
"До речі, м'ясо подорожчало всього лише на 3%, бо воно є дорогим сегментом. І риба подорожчала не сильно", — додав економічний експерт Олег Пендзин.
Загалом, перед святами часто дорожчають продукти. Насамперед зростатимуть ціни на товари, які раніше дорожчали найменше. Серед них м'ясо, копченості, м'ясопродукти, риба, а також яйця.