Вартість свинини може зрости десь на 10-15%, а яловичина подорожчає приблизно на 8%.
Ціни на м'ясо в Україні можуть піти вгору, кажуть економісти. Серед причин - зростання вартості кормів для тварин, енергоносіїв та підвищення податків.
На думку аналітика Максима Гопка, найбільше подорожчає свинина - до 15%.
"Загалом курятина, мабуть, зросте несуттєво - це десь зростання буде в районі 5-8% найближчий місяць-два. Свинина може зрости десь на 10-15%. А по яловичині я думаю, що більше 8% не піде", - цитує експерта ТСН.
Як розповів у коментарі РБК-Україна аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Максим Гопка, минулого місяця основними причинами підняття цін були: активізація експорту, засушливе літо, що вплинуло на подорожчання кормів, збільшення акцизу на дизельне пальне та цін на мастильні матеріали.
Своєю чергою, член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин упевнений, що радикального стрибка цін не варто чекати, тому що це суттєві ризики, оскільки через війну в Україні скоротилося населення і його реальні доходи.
"У нас із вами у 2022 році - 25% реальних доходів населення, за 23-24 роки ми трохи наростили. І якщо ми рахуємо контрольні цифри 2025 року, тих, що лягли в проєкт бюджету, у нас заморожуються соціальні стандарти за умови інфляції в 10%", - підсумував Олег Пендзин.
За даними порталу Мінфін, протягом останнього місяця подорожчали:
Таким чином, середні ціни з вересня по жовтень зросли незначно. Проте ця тенденція зберігається не один місяць.
До прикладу, на 1 жовтня 2023 філе курятини вартувало 149,2 грн/кг, тобто за рік м'ясо птиці подорожчало на 20,58 грн, яловичий гуляш – на 55,14 грн/кг (ціна на жовтень 2023 становила 246,09 грн), а от свиняча лопатка зараз коштує на 12,66 грн дешевше (ціна торік – 186,49 грн/кг).