Цьогоріч салат «Олів’є» - 3 кг продуктів традиційної рецептури, обійдеться у 384,41 грн
Для того, щоб накрити новорічний стіл на чотирьох членів родини у грудні 2024 року потрібно майже на чверть більше коштів, ніж торік. Святкування у бюджетному варіанті обійдеться у 3594 гривень.
Таку вартість продуктів для традиційних новорічних страв підрахували в Національному науковому центрі «Інститут аграрної економіки».
«Станом на середину грудня 2024 року новорічне меню зі страв, які є традиційними для столу середньостатистичної родини: салати, м’ясні та рибні продукти, овочі, фрукти, хлібобулочні та кондитерські вироби, напої тощо обійдуться на родину з 4-х осіб близько 3594,05 грн, тобто на 24,8 % дорожче, ніж торік», - повідомив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.
За підрахунками науковців, цьогоріч салат «Олів’є» (3 кг продуктів традиційної рецептури) обійдеться у 384,41 грн. Це на 17,7 % більше, ніж при святкуванні Нового 2024 року.
«Найдорожчим інгредієнтом страви в цьому році стала ковбаса – 160 грн за 0,5 кг (зростання цін на 11,1 % в залежності від виробника). Відчутно подорожчали овочі. Ціна на картоплю в цьому році зросла порівняно з минулим роком на 70 %: за 580 г ми заплатимо 20,01 грн. Дві морквини (280 г) обійдуться у 8,41 грн (+ 98,7 %), 2 цибулини (230 г) – у 4,16 грн (+5,7 %)», - йдеться у дослідженні.
На решту компонентів святкового салату ціни також підвищилися:
Через зростання цін на складники салату «Оселедець під шубою» (1,570 кг продуктів) вартість новорічної страви сягне 168,19 грн. Це на 21,9 % перевищить торішній показник у 138,01 грн.
«Левову частку вартості традиційного салату складе філе оселедця – 119 грн за 0,5 кг. Майонез (180 г) обійдеться у 25,88 грн. Більш ніж удвічі проти минулого року зросли ціни на овочі – картоплю та моркву. За 2 картоплини (280 г) доведеться заплатити 9,66 грн, 1 морквину (190 г) – 5,71 грн, 1 буряк (250 г) – 4,86 грн, 1 цибулину (170 г) – 3,08 грн», - йдеться у повідомленні.
Витрати на м’ясні продукти зросли за рік на 13,4 %. За 350 г сирокопченої ковбаси „Брауншвейзька” сплатимо 334 грн (на 19 % більше проти цін 2023 року), пів кіло бекону запеченого – 227 грн (+11 %), кілограм битка зі свинини (свіжого) – 294 грн (+12 %).
«М’ясо птиці станом на кінець 2024 року залишається найдешевшим поміж видів м'яса. За 1 кг філе курячого свіжого доведеться заплатити, в середньому, 174 грн (зростання ціни на 9 %). Загалом, вартість 2,850 кг м’ясних продуктів на новорічному столі складе 1029 грн», - наголосили експерти.
Традиційний для українського столу оселедець (0,5 кг філе) обійдеться у 119 грн. Молочні продукти в цьому році суттєво додали в ціні. Твердий сир (300 г) коштуватиме 148,5 грн (+28 %), а пачка масла вершкового (200 г) – 104 грн (+44 %).
Вартість овочів на новорічному столі, в середньому, складе 496 грн – на 32 % більше вартості минулого року. Картопля (2 кг) коштуватиме цього року 65 грн (+70 %), гриби печериці (1 кг) – 157 грн (+15 %), перець солодкий (0,5 кг) – 99 грн (+38 %), огірки свіжі (0,5 кг) – 55 грн (+22 %), помідори свіжі (1 кг) – 120 грн (+42 %).
Фрукти на святковому столі обійдуться у 254 грн (зростання вартості на 49 %). За 2 кг мандаринів заплатимо 177 грн, 1 кг бананів обійдеться, в середньому, 62 грн, 1 лимон (200 г) – 15 грн. Батон білого хліба коштуватиме 28 грн (+19 %). Шоколадні цукерки – в середньому 280 грн за 1 кг (+40 %).
«Пляшка шампанського «Артемівське» (0,75 л) обійдеться у 209 грн. Трохи більше – 263 грн – доведеться заплатити за пляшку (0,5 л) бренді «Шабо» 5-річної витримки. Зростання цін, відповідно, на 17 % і 25 %», - написано у матеріалі.
Безалкогольні напої до святкового столу обійдуться у 110,95 грн (зростання в ціні на 7,3 %). За сік «Наш Сік» мультивітамін з м'якоттю 950 мл доведеться заплатити 39,50 грн (+9 %), за напій «Кока-кола» (1,75 л) – 48,22 грн (+6 %), за мінеральну воду «Моршинська» (1,5 л) – 23,23 грн (+7 %).
Таким чином, вартість бюджетного варіанту новорічного столу для середнього українця становитиме 3594,05 грн.
«Сім’ям, які мають можливість купувати делікатеси, доведеться додатково заплатити ще близько 739 грн. В залежності від виробника баночка червоної ікри (100 г) обійдеться в середньому у 420 грн, а 180 г червоної риби – у 319 грн», - заявили в інституті.
Відтак вартість новорічного столу з делікатесами складе 4333,05 грн (+27,3 %).